Innovatív árnyékolók, különleges otthoni megoldások

Mutatjuk, mit kell tudni a redőny tisztítása kapcsán!

Akinek árnyékoló van az ablakán, értelemszerű, hogy előbb-utóbb felmerül a kérdés: hogyan oldható meg a redőny tisztítása? Egyáltalán szükség van rá? Ha igen, megoldhatjuk-e magunk, vagy profi szakemberek kellenek hozzá?

Akinek árnyékoló van az ablakán, értelemszerű, hogy előbb-utóbb felmerül a kérdés: hogyan oldható meg a redőny tisztítása? Egyáltalán szükség van rá? Ha igen, megoldhatjuk-e magunk, vagy profi szakemberek kellenek hozzá?

 

Írásunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat! Ha redőnyöd van, olvass tovább, nehogy tönkretedd azt a helytelen tisztítással!

 

Milyen eszközökkel lehetséges a redőny tisztítása?

 

Az általunk forgalmazott redőnyrendszerek magas minőségűek, könnyen kezelhetőek és egyszerűen tisztíthatóak. Az árnyékolók védik az ablakot az időjárás hatásaitól, ennek
következtében felfogják előlük a szennyeződéseket is. Épp ezért a redőny könnyen koszolódhat, viszont jó hír, hogy legalább az ablakot nem kell olyan gyakran megpucolni.

 

A redőny tisztítása nem igényel sem különösebb szakértelmet, sem speciális eszközt vagy vegyszert. Ez utóbbiak messziről kerülendők, ugyanis lemarják a lamellákról a védőréteget. Az alkoholtartalmú tisztítószerek, a maró-, az oldó- és a súrolószerek is sokat árthatnak a redőny felületének. Fontos: amennyiben mégis mindenképp szeretnénk valamilyen tisztítószert
használni a redőny tisztításához, akkor mindig a megfelelő, alkoholmentes típusút alkalmazzuk.

 

Az esetek többségében elegendő mindössze tiszta, langyos vízzel és puha nedves ronggyal
lemosni a külső redőnyöket, a lamellák nagyon jól bírják a vizet, úgyhogy ez nem okozhat gondot. Nagyon kevés általános tisztítószert esetleg használhatunk, ha makacs folttal van dolgunk.

 

A redőny tisztítása a szétszedése után lehetséges csak?

 

Semmiképpen ne szedjük szét a redőnyt a tisztítás előtt! Ebben az esetben előfordulhat, hogy szerelőt kell hívnunk, ami felesleges és költséges lehet. A redőny tisztítása megoldható felszerelt állapotban is, ha valamiért sajnos mégsem, akkor felejtsük elinkább ezt a feladatot!

 

Az árnyékoló belső lamelláit leengedett helyzetben, természetesen nyitott ablak mellett tudjuk belülről megtisztítani az esetleges szennyeződésektől. Most jön az említett puha rongy és a langyos víz, ezzel a kettővel csodákra lehetünk képesek a redőny esetében.

 

Miután kész van, töröljük le száraz ronggyal, majd mossuk le vízzel a párkányt is, aztán fel is húzhatjuk a palástot. Még a fehér műanyag redőny is egyszerűen tisztán tartható ezzel a módszerrel. Ráadásul ez a típus ellenáll az UV-sugárzásnak is, nem sárgul meg és a színe sem tud megfakulni.

 

De mit tehetünk a redőny külső felével? Hogyan lehetséges a redőny tisztítása kívülről? Mi a helyzet, ha nehéz hozzáférni a redőnyökhöz? Mit tehet ilyenkor az ember?

 

A redőny tisztítása kívülről

 

Ha kívülről is szükséges a redőny tisztítása, először alaposan gondoljuk át, hogy érdemes–e nekiállni! Ha földszinten lakunk, vagy erkélyen van a redőny, abban az esetben óvatosan álljunk egy létrára – a létrát mindig stabil alapra helyezzük és sose hajoljunk túl előre rajta -, és ugyanúgy mossuk le, mint belül.

 

Ellenben, ha a lakás emeleten van és nem férünk hozzá kívülről az ablakokhoz, várjuk meg, amíg a természet megoldja. Egy kiadós eső valószínűleg újjá fogja varázsolni a lamellákat. A redőny
tisztítása kívülről veszélyes dolog, és ez abban az esetben is így van, ha óvatosak vagyunk.

Minden esetben a saját biztonságunk legyen az első, és csak akkor vállalkozzunk a redőny tisztítására, ha teljesen biztonságos körülmények között tehetjük meg. Az emeletes házak és lakások esetében semmiképp ne kockáztassunk meg egy esetleges sérülést vagy balesetet, és mindig ügyeljünk arra, hogy teljes mértékben stabilan álljunk a létrán.

Nemcsak a lamellák lehetnek koszosak!

 

A redőny nemcsak lamellákból áll, vannak különböző elemei és alkatrészei. Leginkább a vezetősínre jellemző a szennyeződések megtapadása, de ez a probléma könnyedén orvosolható, akárhányadik emeleten van a lakásunk.

 

Por és egyéb idegen anyagok lerakódhatnak a vezetősínben, amelyek gátolhatják a lamellák mozgatását is. Ezáltal a redőny funkciója nem lesz tökéletes. Egy porszívóval gond nélkül eltávolíthatjuk ezeket, de az is lehet, hogy elég lesz egy rongy is. Mindenesetre nem árt időnként leellenőrizni, hogy nem akadt-e be odabent valami.

 

Éves karbantartás: a redőny tisztítása a tartósság kulcsa

 

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a redőny rendszeres karbantartása létfontosságú a hosszú élettartam és a megfelelő működés érdekében. Érdemes évente legalább egyszer alaposan átnézni, és amennyiben lehetséges tisztítani a redőnyt. Ezen egyszerű, időről időre végzett tevékenység nemcsak megakadályozza a szennyeződések felhalmozódását, de lehetőséget ad a korai problémák azonosítására is. A tiszta és jól karbantartott lamellák könnyebben mozognak, csökkentve ezzel a súrlódást és növelve a redőny élettartamát. Ezáltal a rendszeres gondozás nem csak a megjelenést javítja, hanem hozzájárul a redőny hosszú távú hatékony és zavartalan működéséhez is.

 

Tehát ahhoz, hogy a redőnyünk mindig tiszta, higiénikus és tökéletesen működőképes legyen, rendszeresen végezzük el a tisztítási folyamatot! A belső rész mindenképpen kivitelezhető, kívül pedig csak akkor, ha teljesen biztonságos! Nem győzzük hangsúlyozni: a redőny tisztítása és átvizsgálása kiemelten fontos a minőség megőrzése érdekében is!

 

Ha új redőnyt szeretnél, nézz körül oldalunkon és vedd fel velünk a kapcsolatot!

Megosztás:

Kapcsolódó bejegyzések

A pergola teraszra is felszerelhető, nem csak a kertben

Sokszor Látunk Családi Házak Udvarának Közepén Szabadon Álló Stílusos Pihenőhelyet, De Érdemes Tudni, Hogy Valójában A Pergola Teraszra Is Kialakítható, Nem Kell Elszakítani A Háztól. A Mediterrán Életérzést És A Szabadságot Közvetíti, Amelyet Mindannyian Nagyon Szeretünk.

Bővebben