Innovatív árnyékolók, különleges otthoni megoldások

A redőny szerelése házilag: mikor lehet, és milyen esetekben ne álljunk neki?

A legkorszerűbb árnyékolók, amelyek beszerelése is profin történik, ritkán romlanak el, de néha mégis adódhatnak apróbb javítási munkálatok.

A redőnyszerelés házilag is megoldható bizonyos esetekben, ilyenkor nem feltétlenül kell szakembert hívni. Azonban semmiképpen se tegyük ki magunkat veszélynek, hiszen a javítás nem mindig biztonságos. Ha nem vagyunk teljesen biztosak a redőny szerelésének lépéseiben, akkor inkább kérjük egy szakértő segítségét.

 

Korábbi blogbejegyzéseinkben már írtunk a zsinór, illetve a gurtni cseréjéről is, illetve arról, hogy az automata szerelése miért nem javasolt tapasztalat és pontos szakértelem nélkül. A redőny tisztításáról is olvashattál már, ami nemcsak az esztétikum és a higiénia, hanem akár az alkatrészek meghibásodások megelőzése szempontjából is jelentőségteljes lehet.

 

Most nézzük meg összességében, mit érdemes saját kezűleg megoldani, és minek ne álljunk neki semmiképpen.

 

Csak akkor állj neki a redőny szerelésének, ha biztonságos

 

Első és legfontosabb szabály: ha emeleten lakunk, és a redőnyt csak kívülről lehet szerelni, vagy tisztítani, azt felejtsük el! Nem biztonságos, sőt, kifejezetten életveszélyes, ha nincs hozzá tapasztalatunk. Kizárólag belülről, illetve földszinti ablak esetén kívülről, egy létrára állva nyúljunk a redőnyhöz.

 

A redőnyszerelés házilag tehát csak bizonyos esetekben javasolt, akkor is legyünk nagyon körültekintőek! Ha meghibásodás történik, akkor viszont cselekedni kell, hogy ne legyen belőle még nagyobb probléma. Így vagy úgy, de muszáj lesz minél hamarabb megjavítani a redőnyt.

 

Általában a nem rendeltetésszerű használat szokott idő előtti kopást okozni bizonyos alkatrészekben, de az is lehet, hogy például egy 8-10 évvel ezelőtt beszerelt redőny elemei csak megadják magukat az idő vasfogának. A manuális árnyékolók esetében leggyakrabban a redőnygurtni vagy a zsinór cseréje esedékes, mivel ezek állandó súrlódásnak vannak kitéve.

 

A redőnyszerelés házilag nem mindig jó megoldás

 

Az általunk forgalmazott műanyag redőnyök minőségi anyagokból és alkatrészekből készülnek, amelyek biztosítják a tartósságukat is. Azonban az extrém időjárási körülményeknek csak az alumínium változatok állnak ellen, egy műanyag redőny palástja kiszakadhat a tokból, ha nem húzzuk fel teljesen. Ilyen esetekben a redőnyjavítás házilag nem ajánlott, ilyenkor célszerű szakembert hívni.

 

Ha az automata hibásodik meg, akkor vagy vegyünk újat, vagy bízzuk egy szakemberre a szerelése részleteit. Mivel az utóbbi kifejezetten balesetveszélyes, mert éles laprugó van benne, ami kipattanhat javítás közben. Nagy az esélye a sérüléseknek, úgyhogy egyszerűbb a csere mellett dönteni és beszerezni egy újat, nem is jár olyan nagy befektetéssel

 

Megelőzhető sok meghibásodás

 

Ahhoz, hogy az alumínium és a műanyag redőny megőrizze a minőségét és a hibátlan működőképességét, mi is hozzá tudunk járulni. Egyrészt kiemelten fontos a rendeltetésszerű használat, másrészt pedig a rendszeres tisztítás és karbantartás is elengedhetetlen

 

Leginkább a vezetősínre kell odafigyelnünk, hiszen erre jellemző, hogy idegen anyagok tapadnak meg benne. A portól az apró rovarokig, falevelekig elég sok minden lerakódhat benne, ezért időnként nem árt kiporszívózni. Letörölhetjük egy ruhával is, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy csak belülről és óvatosan.

 

Ha megakad benne valami, az akadályozza a redőnylécek szabályos működését, így az árnyékoló nem tudja ellátni tökéletesen a funkcióit. Ellenben ha figyelünk rá, hogy mindig tiszta legyen, megelőzhetünk akár egy meghibásodást is és elkerülhetjük a redőny szerelésének szükségességét.

 

Keress minket, ha kérdésed van!

 

Cégünk kizárólag minőségi és megbízható redőnyöket kínál, amelyek esztétikailag is megállják a helyüket, nem csak a színvonalukat tekintve.

 

A redőnyök között számos lehetőséget találsz az igényeidnek megfelelően. Például, választhatsz külső tokos redőnyt, ami tökéletes megoldás lehet, ha fontos az esztétikus megjelenés és a hatékony védelem a külső hatások ellen. Ha viszont inkább a belső tokos változatot részesíted előnyben, hogy minimalizáld a külső esztétikai változásokat, akkor arra is van lehetőséged. Sőt, ha teljesen integrálni szeretnéd a redőnyt az épületbe, akkor rendelkezésedre áll a vakolható tokos típus is, ami szépen és illeszkedik majd az épület homlokzatához.

 

Nézz körül oldalunkon, hívj minket, ha a továbbiak kapcsán segítségre van szükséged! Ingyenes helyszíni felmérést is tudunk biztosítani.

Megosztás:

Kapcsolódó bejegyzések

A pergola teraszra is felszerelhető, nem csak a kertben

Sokszor Látunk Családi Házak Udvarának Közepén Szabadon Álló Stílusos Pihenőhelyet, De Érdemes Tudni, Hogy Valójában A Pergola Teraszra Is Kialakítható, Nem Kell Elszakítani A Háztól. A Mediterrán Életérzést És A Szabadságot Közvetíti, Amelyet Mindannyian Nagyon Szeretünk.

Bővebben