Innovatív árnyékolók, különleges otthoni megoldások

Minden, amit a redőnygurtniról érdemes tudni!

A kézi erővel működtetett redőnyök redőnygurtni vagy zsinór segítségével mozgathatók. Ahhoz, hogy fel tudjuk húzni és le tudjuk engedni, valamint adott állásba rögzíteni a palástot, szükségünk van egy nagy teherbírású szalagra.

 

Ennek klasszikus típusa a redőnygurtni, amely ma már sokféle változatban kapható, de talán mindannyian emlékszünk még a széles, fehér, két szélén pedig piros csíkkal ellátott változatra. Ezt manapság már helyettesíthetjük zsinórral is, ami akkor javasolt, ha nagyon rávakoltak a nyílászáró tokjára.

 

Mivel a zsinór funkcionálisan a redőnygurtni feladatát látja el, ezért bármikor alkalmazható, nem feltétlenül csak akkor, amikor a gurtnis megoldás nem kivitelezhető. Az általunk forgalmazott redőnyrendszerek használata gurtnival, zsinórral vagy motorral történik.

Redőnygurtni alapok

Kezdjük az elején és nézzük mik a legfontosabb paraméterek: röviden a hosszról, a szélességről
és a színről!

● A gurtni hossza minden esetben a nyílászárótól függ. Azonban azt kijelenthetjük, hogy
egy ablakhoz általában 4-5 méter redőnygurtni biztosan szükséges. Egy ajtó vagy két
méternél magasabb ablak viszont legalább 5 méter gurtnit igényel.

● Különféle szélességű gurtnik is kaphatóak. Például a 14 mm-es típusok tartósak és
strapabíróak, ezek hosszú éveken keresztül biztosan jól működnek.

● Többféle színű termék is elérhető a piacon: rendszerint barna, szürke és fehér színekből
lehet válogatni, de a legfontosabb az, hogy a redőnyhöz – és persze az ízlésedhez –
passzoljon.

 

Nem mindig a redőnygurtni a bűnös!

 

A jó minőségű redőnyök masszív szerkezetek, amelyek nem romlanak el túl könnyen, de időnként akadhat velük gond a használatból eredően. Mivel a redőnygurtni pont az az alkatrésze az árnyékolónak, ami folyamatosan használva van, így ennek van a legnagyobb esélye a cserére.

 

Amikor nincs leengedve teljesen a palást, akkor mindvégig terhelés alatt áll, de a mozgatáskor még a súrlódási erő is hat rá. Ez akkor is így van, ha finoman próbáljuk leengedni és felhúzni a
redőnygurtnit, de ha túl gyorsan használjuk, vagy kihúzzuk oldalra, akkor még komolyabban éri a terméket a terhelés.

 

Ennek ellenére nem mindig a redőnygurtni a hibás, amikor leszakad a redőny. Előfordulhat, hogy az automata hibásodik meg. Ez az alkatrész hivatott arra, hogy feszesen tartsa az egész szerkezetet és felcsévélje a gurtni nem használt részeit.

 

Amikor már megvan a hiba

 

Korábbi blogbejegyzésünkben már írtunk arról, hogyan történik a redőnygurtni cseréje, ha szükséges a váltás. Ha meggyőződtünk róla, hogy nem az automata a hibás, akkor érdemes ezt a cikket elolvasni a munka megkezdése előtt.

 

Az automata javítgatásának azonban nem célszerű nekiállni szaktudás nélkül, mert a benne lévő éles laprugó kipattanhat és sérülést is okozhat. Nagyon balesetveszélyes lehet, ezért inkább hívjunk szakembert, vagy vásároljunk új automatát.

 

A gurtnis redőnynél még az is megeshet, hogy a redőnytokba állat fészkelte be magát, piszkos a csapágy, esetleg elmozdult vagy eltört egy lamella. Szerencsére azért a korszerű, modern árnyékolóknál már kicsi az esély a meghibásodásra.

 

A redőnygurtni helyes használata

 

Érdemes odafigyelni a redőnygurtni helyes használatára, hogy elkerülhessük a kellemetlen meghibásodásokat. A felhúzás az ablak síkjára közel merőlegesen történjen, azaz a bevezetésre. Ha nem így teszünk, a bevezető oldala ki fogja kezdeni az anyagot.

 

A redőnygurtni hullámossá válik, és egy idő után a bevezető görgője akár be is ragadhat, mivel a nem merőleges húzás miatt oldalirányba kényszerül. Innentől kezdve se fel, se le nem lesz működőképes, de az is lehet, hogy a redőnygurtni elszakad.

 

Ne essünk kétségbe, ha megtörténik a szakadás, ennél rosszabb dolgok is történhetnének velünk. Ez az egyik legkisebb probléma, ami egy külső árnyékoló használata során felmerülhet.

 

Redőnygurtni helyett motoros változat?

 

Ahogy említettük, a redőnyrendszerek nemcsak gurtnival és zsinórral működhetnek, hanem akár motorral is felszerelhetőek. A redőny automatizálásának előnyei és lehetőségei rendkívüli kényelmet és hatékonyságot hoznak az otthonokba. Az automatizált redőnyrendszerek távirányítóval vagy okosotthon rendszerekkel könnyen kezelhetők, megkönnyítve a mindennapi életet. Programozható időzítők révén az energiahatékony szabályozás lehetővé válik, így a redőnyök hatékonyan szűrjék a fényt és a hőmérsékletet, és így nem szükséges nekünk manuálisan fel- és lehúzni a redőnyöket.

 

Az intelligens rendszerek nap- és éjszakai szenzorokkal rendelkeznek, amelyek automatikusan reagálnak a környezeti fényviszonyokra. Emellett esős vagy szeles időjárási körülmények esetén az automatizált rendszer védelmet nyújt a redőnyöknek. Az okosotthonokban alkalmazott rendszerek további előnyöket biztosítanak, például távoli hozzáférést és az otthoni szokások alapján történő automatikus üzemmódváltást. Ezen funkciók kombinációja által a redőnyök automatizálása egy modernebb és intelligensebb otthoni élményt teremt.

 

Mivel redőnyt hosszú időre szereltetünk fel a nyílászáróinkra, ezért fontos, hogy biztonságosan és hibátlanul működjenek! Ehhez elengedhetetlen, hogy olyan szakemberek segítségét vegyük igénybe, akik minőségi munkát végeznek és garanciát is vállalnak a felszerelt termékekre.

Ha nálunk rendeled meg az árnyékolókat, színvonalas munkát és magas minőségű termékeket kapsz! Keress az elérhetőségeinken minket!

Megosztás:

Kapcsolódó bejegyzések

A pergola teraszra is felszerelhető, nem csak a kertben

Sokszor Látunk Családi Házak Udvarának Közepén Szabadon Álló Stílusos Pihenőhelyet, De Érdemes Tudni, Hogy Valójában A Pergola Teraszra Is Kialakítható, Nem Kell Elszakítani A Háztól. A Mediterrán Életérzést És A Szabadságot Közvetíti, Amelyet Mindannyian Nagyon Szeretünk.

Bővebben