Innovatív árnyékolók, különleges otthoni megoldások

Mutatjuk, hogy a redőnyzsinór cseréje hogyan oldható meg házilag!

A redőnyzsinór cseréje egy olyan probléma, ami bármely otthonban felmerülhet. Manapság szinte már minden háztartásban van valamilyen árnyékoló az ablakon. Sok helyen redőny vagy zsaluzia védi a lakást a külső hatásoktól. Egy jó minőségű árnyékolóba érdemes is befektetni, hiszen hosszú ideig szolgálja majd kényelmünket

A redőnyzsinór cseréje egy olyan probléma, ami bármely otthonban felmerülhet. Manapság szinte már minden háztartásban van valamilyen árnyékoló az ablakon. Sok helyen redőny vagy zsaluzia védi a lakást a külső hatásoktól. Egy jó minőségű árnyékolóba érdemes is befektetni, hiszen hosszú ideig szolgálja majd kényelmünket.

 

Azonban ahhoz, hogy valóban tartós is maradjon a zsinór, figyelnünk kell rá, hogy rendeltetésszerűen használjuk. Kiváló minőségű árnyékolókat forgalmazunk, amelyek korszerűek, időtállóak és strapabíróak is egyben. Ám ennek ellenére néha előfordulhatnak meghibásodások, illetve elöregedhetnek az egyes alkatrészek.

 

Annak érdekében, hogy ne legyen belőle még nagyobb gond, a legkisebb hibákat is célszerű azonnal orvosolni. A jelentősebb és az apróbb problémák is haladéktalanul kerüljenek kijavításra.

 

Amikor a redőnyzsinór cseréjére szükség van…

 

A redőnyzsinór a redőny működtetésének alapvető eleme, amelynek feladata a redőny felhúzása vagy leengedése. A redőnyzsinór cseréjére általában akkor van szükség, amikor a meglévő zsinór elhasználódik, megsérül vagy valamilyen okból meghibásodik. A redőny javításának szükségét jelzi, hogy a zsinór helyenként elkopik, meggyengül vagy letekeredik a tárcsáról. Ezek
a problémák általában a redőny rendkívül gyakori – de leginkább a helytelen – használatának következményei, azonban előfordulhatnak mechanikai sérülések vagy alkatrészhiba miatt is.

 

Amikor a redőnyzsinór rendellenesen működik, például nehezen húzható vagy akadozik, vagy ha látható jelei vannak a kopásnak vagy sérülésnek, érdemes megfontolni a teljes cserét. Fontos megérteni a redőnyzsinór működését és a lehetséges hibákat annak érdekében, hogy időben felismerjük és megfelelően kezeljük ezeket a problémákat, a későbbi komolyabb meghibásodások elkerülése érdekében.

 

A megfelelően működő redőnyzsinór biztosítja a redőny hatékony és zavartalan működését, valamint hozzájárul az ablak árnyékolórendszerének hosszú távú megbízhatóságához.

 

Redőnyzsinór cseréje házilag

 

Ha eljön az ideje egy-egy alkatrész cseréjének, ezeket akár magunk is elvégezhetjük – legalábbis az egyszerűbbeket. Ilyen a redőnyzsinór cseréje, amit különösebb hozzáértés és szakértelem nélkül  meg lehet oldani házilag is.

 

A redőnyzsinór cseréje abban különbözik a gurtni cseréjétől, hogy a zsinórt másképp kell rögzíteni az automata csévélőjébe. Akkor szoktak mindenképpen zsinórt alkalmazni a redőny beszerelésekor, ha nagyon rávakoltak a nyílászáró tokjára és csak ferdén lehet berakni a felhúzót.

 

Ilyen esetekben ugyanis a gurtni használata lehetetlen, mert ha ferdén vezetjük be a lakásba, akkor leugrik a tárcsáról. Így nem tudjuk rendeltetésszerűen működtetni a redőnyt sem, úgyhogy a meghibásodás borítékolható – a gurtni csere elkerülhetetlen. A redőnygurtni cseréjéről már írtunk egy korábbi blogbejegyzésben.

 

A redőnyzsinór cseréje veszélyes is lehet

 

Nagyon fontos, hogy tudatában legyünk, hogy a külső tokos redőnyök esetében a redőnyzsinór cseréje nem egy biztonságos művelet. Vagy fel kell állni kívül az ablakra, vagy le kell szerelni a redőnyt. Az első eset rendkívül veszélyes, a második pedig nagy szakértelmet igényel.

 

Abban az esetben, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a redőnyzsinór cseréje nekünk való feladat-e és jól el tudjuk-e végezni, akkor inkább ne is álljunk neki – ilyenkor ha cserélni szeretnénk a zsinórt, akkor kérjük inkább egy szakértő segítségét. Több kárt okozhatunk, mint hasznot, ha nem megfelelően dolgozunk.

 

A redőnyzsinór cseréje lépésekben

 

Szereljük le a külső ütközőket a redőnyről, majd húzzuk be óvatosan a tokba. Ha a záróléc is kijött a sínekből, kössük szorosan a tengelyre a redőnypalástot. Húzzuk a zsinórt, amíg az összes le nem tekeredik a tárcsáról.

 

Oldjuk fel a zsinór rögzítését, jegyezzük meg a bevezetés helyét, és ezután már könnyedén ki is lehet húzni a régi, hibás zsinórt. Érdemes csomót kötni a végére, hogy ne tekeredjen be az egész és sikeres legyen a redőnyzsinór cseréje.

 

Vágjunk le egy ugyanakkora darabot az új zsinórból, fűzzük be a zsinórbevezetőbe, majd a tárcsába ugyanazon a helyen, ahol a régi volt. Rögzítsük a végét a tárcsához, a szabadonfutó redőnytengely forgatásával tekerjünk fel 1-2 menetet a tárcsára.

 

További tennivalók a redőnyzsinór cseréje során

 

Bontsuk ki a redőnypalástot, tegyük vissza a sínbe, majd engedjük le a redőnyt. A zsinór feltekeredik, a vége pedig 40-50 cm-rel túllóg a csévélőn. A szabadon lévő végét szereljük be és rögzítsük az automata csévélőjébe. Ez egy kicsit bonyolultabb feladat, ehhez egy kis kézügyességre is szükség lesz.

 

Ha készen vagyunk, visszacsavarozzuk a csévélő oldalát, majd a csévélőt visszatesszük az eredeti helyére. Végül pedig visszaszereljük az ütközőket és befejezettnek tekinthető a redőnyzsinór cseréje.

 

Végezzünk néhány próbahúzást, hogy lássuk, milyen tökéletes lett a végeredmény! Ha jól funkcionál, kész is van a redőnyzsinór cseréje. Ha nem megoldható a javítás és új redőnyt szeretnél, vedd fel velünk a kapcsolatot – szakértőink segítségével gyorsan és könnyen megtalálhatod új árnyékolástechnikai eszközödet!

Megosztás:

Kapcsolódó bejegyzések

A pergola teraszra is felszerelhető, nem csak a kertben

Sokszor Látunk Családi Házak Udvarának Közepén Szabadon Álló Stílusos Pihenőhelyet, De Érdemes Tudni, Hogy Valójában A Pergola Teraszra Is Kialakítható, Nem Kell Elszakítani A Háztól. A Mediterrán Életérzést És A Szabadságot Közvetíti, Amelyet Mindannyian Nagyon Szeretünk.

Bővebben